Rettigheder ifm. skolevalg

Rettigheder ifm. skolevalg

Læs Forældrerådgivningens svar på et spørgsmål om rettigheder ifm. skolevalg.

Hej 

Jeg vil gerne høre, hvilke rettigheder jeg har, når mit barn skal starte i skole til sommer. Jeg ønsker, at hun skal begynde i den samme skole som sin storesøster, men jeg har fået et brev fra kommunen om, at hun skal starte i landsbyskolen, som ligger ca. 4 km væk fra, hvor vi bor. Hun skal begynde der, fordi hun har udfordringer med det danske sprog. Kan kommunen gøre det?

Venlig hilsen
H


Kære H

Tak for din mail.

Jeg kan godt forstå, at du ønsker, at din yngste datter skal gå på samme skole som sin storesøster. Jeg vil forsøge at svare på dit spørgsmål. 

Folkeskolelovens § 36, stk. 3 giver forældre frit skolevalg – men denne rettighed kan være begrænset for tosprogede elever med et ikke uvæsentligt sprogstøttebehov. I § 7 i Bekendtgørelse om folkeskolens undervisning i dansk som andetsprog - https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2016/1053 - står der:

§ 7. Tosprogede elever kan efter kommunalbestyrelsens beslutning henvises til en anden skole end distriktsskolen, hvis det ved optagelsen vurderes, at eleven har et ikke uvæsentligt behov for sprogstøtte i form af undervisning i dansk som andetsprog, og det vurderes at være pædagogisk påkrævet at henvise eleven til den pågældende skole.

Stk. 2. Henvisningen til en anden skole end distriktsskolen kan opretholdes, så længe eleven har et ikke uvæsentligt behov for sprogstøtte.

Du kan læse mere i vejledningen til bekendtgørelse og særligt kapitel 7 kan være væsentligt for dig. https://www.uvm.dk/-/media/filer/uvm/udd/folke/pdf17/mar/170322-organisering-af-folkeskolens-undervisning-af-tosprogede-elever-en-vejledning-marts-2017-ny.pdf

Ud fra ovenstående vil jeg vurdere, at kommunen har ret til at henvise din datter til landsbyskolens sprogtilbud. Jeg vil dog opfordre til, at du henvender dig til kommunen eller skoleledelsen og udtrykker din bekymring og dit ønske om, at din datter begynder på samme skole som sin storesøster, og opfordre til at I sammen laver en plan for, hvordan du kan støtte din datters sprogudvikling frem til skolestarten.

Held og lykke med det og skriv gerne til os igen hvis du får brug for yderligere rådgivning.

 

Venlig hilsen
Forældrerådgivningen

Senest opdateret den

4. oktober 2023

af

Læs også

25.08.21
Principper for klassekassen
Om at få penge retur fra klassekassen
25.08.21
Fortrudt skoleudsættelse
Om at fortryde valg om skoleudsættelse