Gode råd: Er dit barn skoleparat? Her er nogle af de tegn, pædagogerne ser

Gode råd: Er dit barn skoleparat? Her er nogle af de tegn, pædagogerne ser

Husk at det ikke er et krav, der skal opfyldes, men blot pejlemærker.

Sociale relationer

  • Når et barn begynder i skole, skal det have mod på at møde mange nye kammerater. Kan barnet etablere kontakt til andre, eller har det brug for voksne til at hjælpe? Social modenhed handler både om at have lyst til at skabe kontakt til andre og om at kunne finde ud af det.

Videbegærlighed

  • Barnet skal have lyst til at lære og udforske – også ting og emner, som det ikke lige selv finder på. Stiller barnet nysgerrige spørgsmål om sig selv, sine nære omgivelser og verden, og er det interesseret, når man fortæller det noget nyt? Det er tegn på videbegærlighed.

Selvstændighed

  • Skolegården er en større verden end børnehavens trygge rammer, og her er det vigtigt, at dit barn kan klare sig selv til en vis grad. Pædagogerne ser på, om barnet tager initiativ til kontakt med andre børn og selv kan komme ind i en leg, eller om det altid har brug for hjælp fra en voksen.

Kommunikation

  • Det hører også med til at være skoleparat, at dit barn til en vis grad kan sætte ord på sine følelser og på, hvad der er godt og skidt – og er i stand til at gøre det både i leg og i konflikt. Især når der er konflikt, er det vigtigt, at barnet forstår at bruge ord i stedet for at slå eller reagere udad på anden vis.

Opmærksomhed

  • Er det muligt at fange barnets opmærksomhed og fastholde den? Det er også relevant at se efter, om dit barn skifter fra aktivitet til aktivitet eller har svært ved at blive i en leg. Det kan være tegn på, at dit barn har svært ved at fastholde opmærksomheden.

De fem gode råd er et udpluk fra Håndbog for skoleforældre, hvor der desuden er mange flere gode råd at hente. 

Køb Håndbog for skoleforældre og bliv klogere i rollen som skoleforældre. 

Senest opdateret den

20. august 2021

af

Læs også

En dreng klipper i et orange papir
06.05.22
Webinar om særligt sensitive børn
Læs mere om vores webinar, der omhandlende særligt sensitive børn.
29.04.22
Webinar om dit barns første dag i SFO
Læs mere om vores webinar omhandlende en god start i SFO.