Skolestart

Skolestart

Skolestart er for mange børn og deres forældre noget af det mest betydningsfulde i barndommen. Derfor er det også en stor beslutning hvilken skole dit barn skal gå i. Hvis du vælger en folkeskole så foregår indskrivning typisk i efterårsmånederne og skolen arrangerer nogle gange informationsaftener og andre muligheder for at man som forældre kan besøge skolen.

I de fleste kommuner begynder børnene i SFO i forårsmånederne – mange steder er d. 1.maj. Det betyder at skolestarten foregår over flere måneder, men den egentlige skolestart, hvor børnene samles hele skoledagen med deres klasse begynder reelt først efter sommerferien.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt dit barn er klar til at begynde i skolen og du ønsker at udsætte skolestarten så skal du kontakte dit barns børnehave og ansøge om skoleudsættelse. Det er kommunen der afgøre om dit barn kan skoleudsættes eller ej. I praksis er det ofte skolelederen fra den distriktsskole hvor dit barn hører til der afgøre om dit barn kan blive skoleudsat også hvis du har planer om at dit barn skal begynder på en privatskole. Det er kommunen der afgøre om dit barn kan blive skoleudsat og dig som forældre der bestemmer og dit barn skal gå 0. klasse om. Det betyder at du har ret til at sig nej tal hvis skolen foreslår at dit barn skal gå en klasse om.

Når dit barn begynder i skolen så vær forberedt på at du ofte får et træt barn hjem og at det tager tid at vende sig til alt det nye. Giv barnet og dig selv god tid til at lære de nye omgivelser og kammerater at kende. Mange børn oplever at frikvarterene og situationer hvor hele skolen er samlet udendørs eller i idrætshallen kan være uoverskuelige og de kan blive lidt overvældet af de mange store børn.

Du kan hjælpe dit barn i skolestarten ved:

At skabe forudsigelighed og ro

  • Gennemgå dagen med dit barn aftenen før. Sørg for at have en god morgenrutine så I ikke har travlt. Pak tasken og smør en god madpakke.

Lær de andre forældre at kende

  • Når I forældre er trygge ved hinanden er børnene også trygge ved jer og det er med til at give et godt fællesskab i klassen

Spørg lærerne og ledelsen hvis du er i tvivl om noget

Læs flere gode råd og bliv klogere på rollen som skoleforældre.
Eller se vores webinar om skolestart.

Senest opdateret den

27. september 2021

af

Læs også

En dreng klipper i et orange papir
06.05.22
Webinar om særligt sensitive børn
Læs mere om vores webinar, der omhandlende særligt sensitive børn.
29.04.22
Webinar om dit barns første dag i SFO
Læs mere om vores webinar omhandlende en god start i SFO.