Manglende støtte til ordblind dreng

Manglende støtte til ordblind dreng

Læs Forældrerådgivningens svar på et spørgsmål om test af ordblindhed

Spørgsmål: 

Hej Forældrerådgivningen

Min kæreste har en dreng på 8 år, som går i 2 klasse. Han har utroligt svært ved dansk. Hans far er ordblind og vi er bekymrede for, at han også er det. 

Skolen har sagt, at de først kan teste et barn for ordblindhed i 3. klasse. Nu skal det siges, at jeg selv er ordblind, og det fik mine forældre at vide, da jeg gik i børnehaveklasse. Derfor synes jeg, det er mærkeligt, at hvad man kunne i ’89, kan man ikke gøre den dag i dag. Mener vi er kommet langt inden for det felt.

Min bonussøn har utroligt svært med at læse. Det er mig der læser med ham, og jeg kan genkende mange af de fejl, som han laver, fra mig selv.

Skolen vil have at PPR skal kigge på ham. Fra mit synspunkt mener jeg, at der skal laves en ordblindetest på drengen så han kan få hjælp, så han ikke kommer mere bagud. 

Føler at lærerne har givet op, og står og ser på en far, som ikke ved, hvad han skal stille op med skolen. Derfor dette brev. Jeg håber, at I kan give os lidt hjælp til, hvad vi skal stille op med lærerne og evt. om vi kan få trumfet en test igennem

Mvh. 

Z og T 


Svar:

Kære Z og T

For en, der selv er ordblind, kan det være frustrerende at genkende læsevanskeligheder hos andre. Især hos ens (bonus)børn. Derfor kan det virke ekstra frustrerende for jer, at skolen nu vil inddrage PPR fremfor at teste for ordblindhed.

Når skolen meddeler, at de først kan teste din kærestes søn for ordblindhed i foråret i 3. kl., skyldes det, at ordblindetesten skal tages på et tidspunkt, hvor man med rimelig sikkerhed kan udelukke, at læsevanskelighederne ikke skyldes f.eks. manglende eller dårlig læseundervisning eller en generel langsom læseindlæring. Sagt med andre ord, så er det nødvendigt, at et barn har modtaget en vis mængde læseundervisning, for at man kan tage en retvisende ordblindetest. I må derfor væbne jer med tålmodighed lidt endnu, hvad angår selve testen. 

Selvom I ikke kan få afgjort lige nu, om din kærestes søn er ordblind eller ej, er det stadig rigtig godt, at du og din kæreste allerede nu er opmærksomme på problemerne. Din bekymring er helt på sin plads, og jo tidligere din bonussøn får hjælp i forhold til hans læsevanskeligheder, desto bedre. Jeg vil derfor anbefale jer, at I tager kontakt til skolen igen, og beder om et møde med dansklæreren og skolens læsevejleder, hvor I kan drøfte, hvordan I bedst muligt hjælper din kærestes søn allerede nu.

Hvis din kærestes søn senere bliver testet ordblind, skal skolen udarbejde en handleplan, der beskriver hvilket undervisningstilbud og evt. hjælpemidler, din kærestes søn har brug for. 

Jeg håber, at I kan få et møde med dansklæreren og læsevejlederen, så I sammen kan støtte din kærestes søn bedst muligt.

Venlig hilsen
Forældrerådgivningen

Senest opdateret den

12. april 2021

af

mj

Læs også

25.08.21
Principper for klassekassen
Om at få penge retur fra klassekassen
25.08.21
Fortrudt skoleudsættelse
Om at fortryde valg om skoleudsættelse